uaru

Традиції національної випічки: ТОП-5 українських рецептів хліба

Як готували хліб наші предки: 5 автентичних рецептів.

Українці як землеробський народ із давніми традиціями здавна використовували жито і пшеницю як головні харчові культури, тож не дивно, що хліб займає таке важливе місце в наших звичаях. Окрім символічної значущості, хліб є надзвичайно поживним продуктом, який багатий на чималу кількість корисних речовин. Саме ця випічка ніколи не набридає, тому вона стала невіддільною частиною раціону мешканців багатьох країн. Пропонуємо заглибитися у 5 традиційних рецептів хліба, історія яких налічує століття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найсмачніші українські солодощі: 5 традиційних рецептів від Валентини Хамайко у "Сніданку. Вихідний"

Паляниця: рецепт

Паляниця, як і хліб узагалі, символізує щастя та сонце. За народним віруванням, не можна доїдати шматок паляниці після іншої людини, щоб не забрати її щастя. Заборонялося лишати шматок недоїденим; їсти хліб за спиною іншої людини, щоб не "з'їсти" її силу.

Інгредієнти:

  • кефір 2 ск.
  • цукор 1 ст. л.
  • сіль 1 ч. л.
  • спеції за смаком
  • сода 1 ч. л. 
  • оцет 1 ст. л.
  • борошно 800 г

Покроковий рецепт

  1. До кефіру додайте сіль, цукор, спеції, соду та все добре перемішайте.
  2. Всипте борошно та замісіть тісто.
  3. Накрийте рушником та залишить на 10 хвилин.
  4. Розділіть тісто на рівні частини, залежно від розміру сковорідки.
  5. Сформуйте паляниці завтовшки в палець.
  6. Обсмажте під кришкою на маленькому вогні та на сухій сковороді, почергово перевертайте.
  7. Готові паляниці накрийте полотном та дайте їм постояти.

Житньо-пшеничний хліб: рецепт

Протягом століть житній хліб був їжею для простого люду. Жито, як витриваліша культура, давало більші врожаї, аніж пшениця. Також житній хліб вважають найкориснішим видом.

Інгредієнти:

  • пшеничне борошно 300 г
  • житнє борошно 300 г
  • вода 400 г
  • сухі дріжджі 10 г (або 30 г пресованих)
  • рослинна олія 25 г
  • цукор 15 г
  • сіль дрібка

Покроковий рецепт:

  1. Змішайте до однорідного стану теплу воду, дріжджі та цукор. 
  2. Просійте в окрему посудину житнє та пшеничне борошно, додайте солі та змішайте.
  3. Через 10 хвилин, коли опара підійде, з'єднайте її та сухі інгредієнти.
  4. Долийте олію та продовжте змішувати.
  5. Коли утвориться липка маса, викладіть її на присипаний борошном стіл і вимісіть тісто до однорідності.
  6. Змастіть руки олією та надайте тісту круглої форми. Покладіть тісто до змащеної олією місткості, накрийте і залишіть на 1 годину у теплому місці. 
  7. Через годину викладіть тісто на присипану борошном робочу поверхню і сформуйте майбутню хлібину.
  8. Вистеліть пергамент на деко, присипте борошном та покладіть тісто. Насипте на заготовку трохи борошна, накрийте рушником та залишіть на 40 хвилин.
  9. У тісті, що піднялося, зробіть надрізи навскіс. Поставте хліб випікатися в розігріту до 190 градусів духовку на 40 хвилин.

Пшеничний хліб: рецепт

Хліб з пшеничного борошна завжди був дорожчим за житній, та дозволити його собі могли тільки заможні люди. Зараз пшеничний, або ж білий, є найбільш популярним видом хліба в Україні.

Інгредієнти:

  • тепла вода 210 мл
  • пшеничне борошно 320 г
  • рослинна олія 30 мл
  • цукор 1 ч. л.
  • сухі дріжджі 1 ч.л.
  • сіль 0,5 ч. л.

Покроковий рецепт:

  1. Просійте борошно та змішайте його з цукром, дріжджами та сіллю.
  2. Влийте до суміші олію та воду та замісіть тісто.
  3. Готове тісто накрийте рушником та залиште на пів години.
  4. Зліпіть хлібину і дайте ще 20 хвилин постояти.
  5. Розігрійте духовку до 200 градусів духовку та випікайте близько 25 хвилин.

Пампушки: рецепт

Пампушки в Україні готували до свят (зокрема на Святвечір), у неділю, на поминальний обід (Полісся, Північне Поділля) до борщу чи юшки, часто затовкуючи їх часником, а житні пампушки смажили й до повсякденного столу. Солодкі пампухи популярні на Галичині.

Інгредієнти:

Для тіста

  • борошно 480 г
  • вода 250 мл
  • цукор 1 ст. л.
  • олія 3 ст. л.
  • сіль  дрібка
  • сухі дріжджі 11 г

Для заправки

  • сіль 1 ч. л.
  • олія 2 ст. л.
  • часник 3 зубчики
  • вода 50 мл
  • кріп пів пучка

Покроковий рецепт:

  1. Просійте борошно в миску.
  2. Влийте до нього воду, олію, цукор, сіль, дріжджі і замісіть тісто, поки воно не буде відставати від рук. 
  3. Накрийте кухонним рушником і поставте в тепле місце приблизно на 1,5 години. Тісто має збільшитися в розмірі вдвічі.
  4. Після 1,5 години сформуйте невеликі кульки.
  5. Викладіть їх у змащену олією форму на відстані приблизно 1 см один від одної.
  6. Залиште майбутні пампушки в теплі на 30 хв.
  7. Після цього змастіть поверхню пампушок олією. Випікайте в розігрітій до 180 градусів духовці близько 30 хвилин.
  8. Для заправки розітріть часник з сіллю, водою і олією. Додайте кріп або іншу зелень за бажанням.
  9. Спечені пампушки відразу ж полийте часниковою заправкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Страви, які варто спробувати цієї осені: ТОП-5 рецептів ведучої "Сніданку. Вихідний" Валентини Хамайко

Калач: рецепт

Солодкі калачі традиційно використовують на святах. На весіллях ними обмінювалися роди, маленькими калачами запрошували на весілля. Калачі печуть також і на хрестини, на Великдень та Різдво. Їх готують, сплітаючи тісто з пшеничного борошна у кільцеподібні або довгасті форми. Вони є символом удачі, добробуту та щедрості.

Інгредієнти:

  • борошно 600 г
  • сіль 1 ч. л.
  • цукор 5 ст. л.
  • дріжджі сухі 2 ч. л.
  • яйце 1 шт.
  • жовток 1 шт.
  • кунжут 1 ст. л.
  • молоко 300 мл
  • рослинна олія 5 ст. ложок

Покроковий рецепт

  1. У підігріте молоко додайте цукор, розведіть дріжджі. Залиште на 15 хвилин до утворення пінистої шапки.
  2. Додайте яйце, борошно, сіль, 3 ложки рослинної олії.
  3. Замісіть м'яке і еластичне тісто.
  4. Розділіть отримане тісто на 3 рівні частини.
  5. Сформуйте 3 тонкі ковбаски та "сплетіть" тісто як косу. Отриману косу укладіть по колу.
  6. Змастіть форму для випічки олією, викладіть на неї калач, змастіть його жовтком і посипте кунжутом. Залиште тісто на 60-90 хвилин.
  7. Розігрійте духовку до 180 градусів духовці та випікайте близько 45 хвилин.

Фото: Freepik.com, Unsplash.com

Як правильно зберігати хліб, дивіться у сюжеті "Сніданку з 1+1":

Дивіться "Сніданок з 1+1" у будні з 06:30 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube, а також "Сніданок. Вихідний" у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

Обговорення "Сніданку з 1+1" в соцмережах:

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Більше новин