uaru

Сезон кавунів: Як вибрати найсолодшу ягоду і не отруїтися

Поради дієтолога щодо безпечного вживання кавунів.

Серпень прийшов не з пустими руками: розпочинається улюблена багатьма українцями пора баштанних культур.

Але, щоб зайве не ризикувати, споживаючи куплені кавуни, краще знати більше про деякі їхні важливі особливості.

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ КАВУНА

Ця сезонна ягода щедро насичена вітамінами груп В, С, А, Е, Н і РР. Також вона має у складі калій, фтор, кальцій, залізо, натрій і навіть фосфор. Харчові волокна кавуна сприяють нормалізації метаболізму, а фруктоза робить його найкращим смаколиком для діабетиків.

Часто говорять про очищення нирок та печінки завдяки кавуновій дієті.  Та варто бути обережними: добову норму вживання ягоди та ефективність методу в кожному конкретному випадку може визначити лише дієтолог (виходячи зі стану здоров’я кожного пацієнта).

ДІЄТИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ КАВУНА

- Глікемічний індекс – шкала, за якою розподілені всі вуглеводи. У кавуна він становить 65-70 одиниць.

За «100» у індексації рахується глюкоза. А 60-100 одиниць, відповідно, мають продукти, що викликають підвищену інсулінову реакцію, яка запускає процес жировідкладення.

- Калорійність –  30 ккал на 100 г.

«Тому, сідаючи на кавунову дієту, найперше враховуйте не калорійність продукту, а його глікемічний індекс. Оскільки ви з’їсте не 30 г, а 300-500 г, а там міститься велика кількість глюкози, й сумарана кількість спожитих вуглеводів часто стає неприємним сюрпризом», – попереджає Олександр Кущ.

ЯК ВИЗНАЧИТИ «НЕБЕЗПЕЧНІСТЬ» КАВУНА

РОЗМІР

Насторожити має завеликий чи замалий кавун (якщо ця характеристика не зумовлена сортом).

КОЛІР ШКІРКИ

Занадто яскравий зелений колір та контрастні полоси «як на картинці» говорять про високий ясклад хімікатів у цій ягоді.

Саме у шкірці містяться всі нітрати та хімічні речовини, – нагадує Олександр Кущ.

Тому ніколи не виїдайте кавун до самої шкірки, залишайте хоча б кілька сантиметрів червоної м’якоті.

ЯК МИТИ КАВУН?

Будь-які рецепти замочування чи «відмивання» кавуна від хімікатів – це обман. Ягоду треба просто ретельно вимити проточною водою, за бажання – ошпарити окропом. Але вміст нітратів чи хімікатів (якщо вони є в її складі) нікуди не подінеться й перейде при вживанні до вашого організму.

КУЛЬТУРА СПОЖИВАННЯ КАВУНА

На початку серпня кавуни маленьким дітям не рекомендується давати взагалі (існує високий ризик отруєння нітратами). Купувати краще в середині-кінці місяця, в перевірених місцях, а малкам починати давати маленькими шматочками.

Я рекомендую молодим мамам вести алергічний щоденничок своїх дітей. Де фіксувати реакцію організму дитини на кожну порцію ягоди, – говорить дієтолог.

ПРОТИПОКАЗАННЯ до споживання кавуна у великих кількостях:

1. захворювання нирок,

2. діабет (вживання «регламентує» лікар),

3. гіпертонія,

4. вагітність.

Ніколи не купуйте розрізаних кавунів (навіть замотаних плівкою). Пошкоджені також не рекомендується вживати. Оскільки в обох випадках йдеться про чудове середовище для розмноження бактерій.

Другие новости