Продолжая посещение сайта, вы соглашаетесь на использование файлов cookie и Политикой конфиденциальности

Дмитро Комаров: У нас отруєння – уже як нежить

1+1
Виявляється, куштувати екзотичну гидоту перед камерою ведучого програми Світ навиворіт; змушує почуття відповідальності.

Ведучий "Світу навиворіт" Дмитро Комаров провів онлайн з глядачами і відповів на безліч питань про себе та про зйомки своєї програми. Виявляється, з оператором вони зовсім не друзі, а куштувати екзотичну "гидоту" перед камерою Дмитра змушує виключно почуття відповідальності.

До вашої уваги частина 2 питань-відповідей – відчайдушний журналіст відкриває секрети зі знімального майданчика.

Діма, дуже популярне питання: чому ви працюєте лише удвох з оператором?

Я вважаю, що вдвох (Дмитро Комаров та оператор Олександр Дмитрієв - ред.) ми можемо зробити програму більш чесною. "Світ навиворіт. Все по-чесному"

Онлайн з Дмитром Комаровим. Частина 1 - про особисте

Наскільки ви з Сашею дружні?

Ми не друзі – просто колеги. Для Саші немає нічого страшнішого, ніж коли в готелі виявляється вільним лише один номер з одним ліжком. Він каже: "О Боже, жах!" І я кажу: "Так-так, потрібно пошукати інший готель" (сміється).

Хочеться якось відпочити один від одного. Ми о першій ночі повертаємося зі зйомок, Саша починає скидати відео до ранку, а я якісь нотатки роблю в своїх блокнотах. Тому хочеться бути не разом – хочеться окремо.

А взагалі ваша команда велика?

На виїзді працюємо я, Олександр Дмитрієв, і ще до нас приєднується гід. В Києві – головний режисер монтажу Віталій Наришкін, режисери монтажу Михайло Євсєєв та Олексій Сатіров, а ще наш редактор Ірина Спіридонова. Ось така маленька команда.

До вашої команди можна приєднатися?

Можу сказати, що, можливо, шукав би собі в партнери одну людину. Але немає як такої вакансії – я не шукаю режисера чи адміністратора. Я би хотів зустріти того, в кому я би бачив однодумця, з ким би міг відправитися у 3-місячну поїздку та проводити 24 години на добу. Тобто людину, яка б мене трохи розвантажила. 

Чи змогла б жінка пройти цей шлях, який ти проходиш у своїх програмах?

Думаю, так, все можливо. Чесно скажу, я себе набагато спокійніше відчуваю десь у темному завулку Джакарти, ніж у нас вночі у спальному районі. Тобто я не буду Борщагівкою ходити вночі з фотоапаратом. Навіть на Хрещатику вечором можна нарватися на неприємності.

А там відчуваєш себе якось спокійніше. Можливо, справа в настрої. Багато туристів від самого початку бояться, і потенційні нападники якось це відчувають. А коли ти тримаєшся спокійно, вони приймають тебе за свого. 

Чи були проблеми зі здоров'ям в Азії?

Та у нас уже отруєння – як нежить (сміється). Я з собою беру дуже велику аптечку. При чому всі ліки везу саме з України, бо в інших країнах дуже складно знайти аналоги. Об'єм нашої аптечки – це декілька великих коробок, і доводиться це все на собі таскати. На щастя, наприкінці подорожі аптечка майже порожня (сміється).

В програмі часто бувають сюжети, де одна тарілка проходить по колу через усе плем'я і всі з неї їдять. Ти гидливий?

Я не можу бути гидливим. Ось сидимо ми з плем'ям, п'ємо з однієї миски якусь брагу. Якщо я скажу "фу", я вже перестану бути своїм. А коли я взяв і показово зробив кілька ковтків – це вже інша справа. Вони, до речі, завжди дивляться, чи ти по-справжньому п'єш. Якщо ти з'їв сире м'ясо, випив кров, до тебе одразу ставляться по-іншому. 

І це стосується не тільки жестяків. Часто приходиш додому до когось, а там люди їдять рис і п'ють воду. А ти розумієш:  якщо ти зараз це скуштуєш, тобі кінець.

 Як раз загадав історію, коли ще до появи програми їздив в Індію. Співпало так, що в цей час з церемонії "Оскар" поверталися головні герої фільму "Мільйонер з нетрів". І я потрапляю додому до мами Рубіни Алі, головної героїні, і бачу цей жах! Це трущоби, гори сміття, і така смердюча канава, біля якої просто неможливо дихати. Я заходжу до них додому, і розумію – ось ексклюзив! Це було в Мумбаї, температура +50. Я не просто спітнів, з мене реально текло. Вони це побачили і приносять мені воду…

Це найголовніше правило – не пити! Лише воду з пляшок, причому перед цим перевіряти, чи кришка не пошкоджена.

Словом, мені пропонують стакан води. Перший раз я відмовляюся, сказавши, що мені не гаряче. На мене дивно подивилися. Потім вони приносять гороховий суп, рис, воду і кажуть: "Пригощайся!"  І я розумію, що просто не можу відмовитися, інакшу втрачу контакт. А навколо жахіття – щурі, сміття… В момент, коли я по-справжньому зробив перші два ковтки води, я зрозумів: "Мені кінець. Кришка!"

Коли я пішов, одразу наковтався активованого вугілля, інших препаратів. А наступні три дні в Індії нічого не знімалося - я не міг вийти з номера.  Зате інтерв'ю було!

Чи пропонували тобі місцеві жителі займатися якимось бізнесом разом?

Ви знаєте, мені навіть рубіни пропонували в Україну постачати! Той "рубіновий король", якого ви бачили в індійському циклі, він дуже просив, аби я знайшов йому партнерів чи сам продавав. Але я трохи іншими речами займаюся (розводить руками).

Як ви з оператором вирішуєте побутові проблеми – закупка продуктів, прання..?

Якщо ми в цивілізованих місцях, то проблем немає. Але далеко від цивілізації… Затикаєш раковину шкарпеткою і переш футболку. А їсти беремо з собою якесь печиво (сміється). Головне, щоб був запас води.

Як у своїх поїздках ви знаходите співвітчизників, вихідців з України?

В декілька етапів. Спочатку ми штудіюємо Інтернет, літературу, якісь клуби українських/радянських випускників, спілкуємося з турагентствами. А потім, звичайно, язик до Києва доведе.

Це не просто, тому що багато наших земляків – люди не публічні, вони так просто не знімаються.

Теж популярне питання: чи страшно знаходитися поруч з крокодилом?

Страшно! Дуже! Це було видно за кількістю "пі-і-і-і", які були в ефірі. Ну, ми там намагалися все прибрати, так що залишилося всього два "пі-і-і". Але у вихідному файлі було "пі-і-і-і" на "пі-і-і-і".

Це дуже страшно. Я нікому не рекомендую. Ці крокодили – одне з випробувань, яке я ніколи не забуду.

Які країни плануєте далі знімати?

Глобус дуже великий. Але наш ритм не дозволяє знімати багато. Ми можемо робити лише дві великі експедиції на рік. Найближчі плани – це Індонезія з упором на Нову Гвінею. У минулому році на травневі свята я їздив туди і побачив, що є сенс, і потрібно поспішати. Поки там мало туристів, і навіть у місті можна побачити аборигенів, одягнених в одяг папуасів – гарбузова трубочка на чоловічому достоїнстві і все.

Ще в Азії нам дуже цікаві Бірма, Філіппіни, можливо, Таїланд, і, звичайно, Південна Америка. Також дуже хочу відзняти Японію, Південну Корею і особливо Північну Корею.

Тут запитують, чи буде твоя фотовиставка у Дніпропетровську? Та й взагалі, коли твоя найближча фотовиставка?

Фотографія – це дуже серйозна робота. Кажу це як професійний фотограф. Багатьом здається, що ти мандруєш, а заодно поклацаєш, зробиш пару знімків. Не виходить заодно. Коли хочеш щось робити добре, потрібно цій справі віддаватися. Зараз я віддаюся програмі "Світ навиворіт" і більше знімаю відео, ніж фотографую. Раніше я з експедиції привозив 70 000 фотографій, з них протягом місяця вибирав кращих 50 і ми проводили виставку. А зараз я, дай Бог, щоб знімав тисяч 5-8 фотографій.

Але виставки будуть?

Будуть. У нас зараз збирається матеріал на таку, скажімо, солянку. Там буде і В'єтнам, і Папуа, і Африка. Ми обов'язково проанонсуємо цю виставку і спробуємо відправити у традиційне турне Україною.

Моя виставка-солянка зараз проходить у Львові. Приходьте!

Нагадаємо, онлайн з Дмитром Комаровим тривав понад 1,5 години, а глядачі задали близько 300 питань.

Програму "Світ навиворіт" дивіться на каналі 1+1 щосуботи об 11:00. Нині триває показ четвертого сезону, в якому Дмитро показує екзотичний та непередбачуваний В'єтнам.

Відео онлайн-конференції дивіться тут!

Світ навиворіт. Україна
Полные эпизоды
Мир наизнанку. Украина. 12 выпуск. Один день в детском доме вместе с Первой Леди
Мир наизнанку. Украина. 12 выпуск. Один день в детском доме вместе с Первой Леди
15 сезон 12 выпуск
Мир наизнанку. Украина. 11 выпуск. Как живут дети во время войны в больших приемных семьях?
Мир наизнанку. Украина. 11 выпуск. Как живут дети во время войны в больших приемных семьях?
15 сезон 11 выпуск
Мир наизнанку. Украина. 10 выпуск. Как вернуть утерянное детство украинским детям
Мир наизнанку. Украина. 10 выпуск. Как вернуть утерянное детство украинским детям
15 сезон 10 выпуск
Мир наизнанку. Украина. 9 выпуск. Рекордная Дрогобычская солеварня и уникальный бионический протез
Мир наизнанку. Украина. 9 выпуск. Рекордная Дрогобычская солеварня и уникальный бионический протез
15 сезон 9 выпуск
Мир наизнанку. Украина. 8 выпуск. Как профессии прошлого трансформировались в дело будущего
Мир наизнанку. Украина. 8 выпуск. Как профессии прошлого трансформировались в дело будущего
15 сезон 8 выпуск
Мир наизнанку. Украина. 7 выпуск. Гуцульская коляда: как празднуют Рождество в селе Криворивня
Мир наизнанку. Украина. 7 выпуск. Гуцульская коляда: как празднуют Рождество в селе Криворивня
15 сезон 7 выпуск
Мир наизнанку. Украина. 6 выпуск. Кто такая Маланка и зачем по селу водят козу
Мир наизнанку. Украина. 6 выпуск. Кто такая Маланка и зачем по селу водят козу
15 сезон 6 выпуск
Мир наизнанку. Украина. 5 выпуск. Как работают энергетики Донетчины во время войны
Мир наизнанку. Украина. 5 выпуск. Как работают энергетики Донетчины во время войны
15 сезон 5 выпуск
Мир наизнанку. Украина. 4 выпуск. Необычные природные явления в Украине
Мир наизнанку. Украина. 4 выпуск. Необычные природные явления в Украине
15 сезон 4 выпуск
Мир наизнанку. Украина. 3 выпуск. Реальная цена хлеба и героизм украинских фермеров
Мир наизнанку. Украина. 3 выпуск. Реальная цена хлеба и героизм украинских фермеров
15 сезон 3 выпуск
Мир наизнанку. Украина. 2 выпуск. Как устанавливали Герб на Родину-Мать
Мир наизнанку. Украина. 2 выпуск. Как устанавливали Герб на Родину-Мать
15 сезон 2 выпуск
Мир наизнанку. Украина. 1 выпуск. Сокровища Днепра и последствия подрыва Каховской ГЭС
Мир наизнанку. Украина. 1 выпуск. Сокровища Днепра и последствия подрыва Каховской ГЭС
15 сезон 1 выпуск
2017-09-08
Топ новости
Новости
Новости