В 2024 році Великдень в Україні випадає на 5 травня. Варто завчасно подумати про те, що готувати до святкового столу. Існує певний перелік страв, таких як паска та крашанки, які обов'язково мають бути у великодньому кошику та на святковому столі. Ми ж пропонуємо трішки урізноманітнити традиційний список страв на Воскресіння Христове.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому прийнято "битися" яйцями на Великдень: значення традиції
Паска традиційна
Паска — це традиційний український обрядовий здобний великодній хліб, який готують з тіста на основі молока, яєць, цукру та дріжджів. Паску зазвичай прикрашають різними символами, які відображають тематику Великодня.
- Як приготувати заварну паску на манці (Костя Грубич ділиться рецептом з 19 сторіччя)
-
Як приготувати паску-крафін: рецепт оригінальної великодньої випічки від Руслана Сенічкіна (відео)
- Білкова глазур на паску, з маршмелоу та шоколадна: рецепти та ідеї (3 варіанти)
Рецепт паски від Валентини Хамайко
- Свіжі дріжджі — 12 г
- Борошно — 300 г
- Цукор — 75 г
- Сіль — 1/4 ч. л.
- Жовтки — 7 шт.
- Молоко — 150 г
- Рослинно-вершкова суміш — 75 г
- Глазур для декору
1. Замішуємо опару. Свіжі дріжджі заливаємо молоком і перемішуємо, доки вони не розчиняться. Сюди ж додаємо борошно — половину від обсягу, який приготували для паски — і ретельно перемішуємо. Накриваємо миску плівкою і залишаємо, доки опара не збільшиться удвічі.
2. Відділяємо яєчні жовтки в окрему миску. Один білок залишаємо на потім. До жовтків додаємо цукор, ваніль і щіпку солі. Збиваємо до густої піни.
3. До збитих жовтків додаємо по черзі опару і борошно, щоразу вимішуючи.
4. Додаємо рослинно-вершкову суміш і вимішуємо.
5. Накриваємо тісто плівкою та залишаємо відпочити на 1,5-2 години.
6. Силіконовою лопаткою викладаємо тісто у форми.
7. Накриваємо форми плівкою та залишаємо, доки воно не підніметься над краєм форми – орієнтовно на 1-1,5 години.
8. Розігріваємо духовку до 200° та відправляємо у неї паски. Щодо готовності орієнтуємося на аромат: велика паска випікатиметься близько 40 хвилин, тимчасом як маленьким буде достатньо і 15 хвилин.
9. Щойно паски охолонули, вкриваємо їх глазур'ю та прикрашаємо на свій смак.
Сирна паска
Сирна паска — страва із домашнього кисломолочного сиру, що традиційно готується на Великдень. Зазвичай, не потребує випікання.
-
Сирна паска без випікання: простий рецепт до Великодня від Євгена Клопотенка
-
Сирна паска до Великодня: прості рецепти творожної паски у духовці та без випікання
Рецепт сирної паски без випікання
- Сир (творог) — 400 г
- Яєчний жовток — 3 шт
- Вершкове масло — 75 г
- Сметана від 30% — 110 г
- Цукор — 150 г
- Родзинки — 50 г
- Смажений мигдаль — 30 г
- Цукати — 30 г
- Ванілін — щіпка
1. Сир протерти через сито. Жовток з цукром збити на водяній бані, з'єднати з сиром, сметаною та іншими інгредієнтами, перемішати.
2. Розкласти у підготовлену пасочницю із марлею. Її можна замінити на будь-яку форму за бажання.
3. Зверху поставити щось важке і прибрати у холодильник на 24 години.
4. Вийняти з форми, прикрасити будь-якою глазур'ю, горіхами, цукатами.
Крашанки
Крашанки — один з основних символів Великодня в українській культурі. Крашанки - це яйця, які фарбують у різні кольори та оздоблюють візерунками. Фарбування яєць починається у Чистий четвер: зазвичай готують спеціальний насичений розчин зі лушпиння цибулі або інших натуральних барвників. Після фарбування, яйця можна оздоблювати різними візерунками, використовуючи віск та спеціальні інструменти. Зазвичай, оздоблення яєць має символічне значення та пов'язане з тематикою Великодня. Готові крашанки подають на святковому столі як символ життя та воскресіння, а також їх можна дарувати рідним та близьким як символ добробуту та процвітання.
-
Як зробити жовто-блакитні крашанки натуральними барвниками до Великодня (поради Гліба Репіча)
-
Як пофарбувати яйця природніми барвниками: цибулиння, каркаде, буряк, куркума
- Щоб не потріскались: як правильно варити яйця на Великдень
Холодець
Холодець являє собою драглисту холодну страву, що являє собою застиглий густий відвар зі шматочками м'ясних, рибних чи вегетаріанських продуктів. На Великдень зазвичай холодець готують з м'яса та кісток.
М'ясний рулет
М'ясний рулет буває варений, варено-копчений або сирокопчений. М'ясний рулет сервірують порізаними на скибочки в якості холодної закуски і в других стравах у смаженому вигляді.
Маківник
Маківник — це випічка на основі дріжджового тіста з великою кількістю макової начинки.
Домашні ковбаски
Ковбаса — це одна з основних страв на святковому столі. Ковбасу готують зі свинини, яловичини, телятини та іншої домашньої худоби.
Буженина
Буженина — м'ясна страва, яка являє собою запечений цільний великий шматок м'яса. Подається зазвичай буженина як гарячою, так і холодною.
Фото: Freepik