Продовжуючи відвідування сайту, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie і Політикою конфіденційності

Гастрономічна візитівка: Галушка - полтавський народний хіт

І гарнір, і самостійна страва – галушки є одним з найпростіших витворів української кулінарної традиції.

Відварені у підсоленій воді шматочки тіста присутні у кухнях більшості країн, що традиційно займаються сільським господарством. Та чи інша варіація цієї страви є в Угорщині, Словаччині, Чехії, Польщі і не будемо забувати про італійські ньоккі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська музика, яку варто слухати в машині

У селян надважкі будні протягом більшої частини року, тож на хитромудрі кулінарні витвори часу у них ніколи не було. Звідси і з’являлися страви на кшталт галушок – прості та невибагливі і з точки зору процесу приготування, і з точки зору інгредієнтів.

pinterest.com

Готували галушки з пшеничного або гречаного борошна, або ж з їх суміші. Замішували тісто з борошна, солі та води, розкачували, різали на смужки, а потім відщипували шматочки і кидали у киплячу воду, або молоко, або бульйон. Такі галушки називали щипаними, а якщо шматочки тіста відрізали ножем – рваними. Подавали до перших та м’ясних страв замість хліба або їли разом з бульйоном, в якому вони варилися.

Сьогодні галушки роблять не тільки з борошна – в тісто додають сир, картоплю, манну крупу і подають на стіл до борщу, зі шкварками, маслом, м’ясним соусом або, у випадку солодкого варіанту галушок, з фруктами, сметаною, медом. Важливо - галушки їдять тільки гарячими!

pinterest.com

І хоча галушки традиційно вживали по усій території України, саме в Полтаві, де тарілці з галушками навіть пам’ятник встановили, вони вважаються найголовнішою місцевою стравою. Чому? Причину можна пошукати у творі Гоголя «Вечори на хуторі поблизу Диканьки» (Диканька – селище в Полтавській області). Коли коваль Вакула приходить за порадою до знахаря Пацюка, Пацюк саме вечеряє. Далі мовою оригіналу:

«Кузнец не без робости отворил дверь и увидел Пацюка, сидевшего на полу по-турецки, перед небольшою кадушкою, на которой стояла миска с галушками. Эта миска стояла, как нарочно, наравне с его ртом. Не подвинувшись ни одним пальцем, он наклонил слегка голову к миске и хлебал жижу, схватывая по временам зубами галушки».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що читати у подорожі: 10 новинок українських видавництв

2018-09-06
Топ новини
Новини
Новини