Продовжуючи відвідування сайту, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie і Політикою конфіденційності

Китайський новий рік 2023: коли розпочнеться рік кролика за східним ккалендарем

китайський новий рік
Коли рік чорного водяного кролика за китайським календарем?

Китайський Новий рік, відомий також як Місячний Новий рік, буквально «Новий рік за місячним календарем» — найважливіше з традиційних китайських свят.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Новий місяць в січні 2023: як спланувати справи згідно місячного календаря

Коли Китайський новий рік 2023

Дата Китайського Нового року визначається на основі місячних фаз у день другого Молодика після Дня зимового сонцестояння. Китайський Новий рік — рік Чорного Водяного Кролика — розпочнеться 21 січня 2023 року. За київським часом він настане о 18:00. У Китаї в ці дні запроваджені святкові та вихідні дні — з 21 січня по 27 січня 2023 року. Там рік Кролика настане о 00:00 22 січня. Раніше Кролик був символом у 1939, 1951, 1963, 1975, 1999 та 2011 роках. Наступного разу ми зустрічатимемо Кролика у 2035-му. У Китаї такий рік зустрічають з нетерпінням та називають його роком долі.

Китайський новий рік: історія та традиції

Святкування китайського нового року набуло певного символізму та традиційності, попри відмінності у звичаях і традиціях. Зазвичай,  на китайський новий рік купують подарунки, прикраси, побутові речі, продукти харчування і одяг. Крім того, кожна сім'я ретельно прибирає своє житло, вважаючи, що таким чином вони очищують своє життя від будь-яких невдач і звільняють місце для щастя. 

Китайський Новий рік святкують у багатьох країнах світу. Воно є основним для: Китаю, Гонконгу, Індонезії, Макао, Малайзії, Філіппін, Сінгапуру, Тайваню, В'єтнаму. Окрім того, спостерігається значний вплив цього фестивалю та його традицій на святкування схожих новорічних подій у суміжних із Китаєм культурах (японській, корейській, монгольській, тибетській та ін). Крім того, Місячний Новий рік завдяки поширенню китайських емігрантів по всьому світі став святкуватися й відігравати свою культурну місію в інших, далеких від Китаю, країнах.

Також Китайський Новий рік зустрічають в Україні.

2023-01-17
Топ новини
Новини
Новини