Продовжуючи відвідування сайту, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie і Політикою конфіденційності

Стерилізація тварин: чому необхідна, які наслідки та як впливає на хвороби (розказують кінолог та ветеринарний хірург)

Власники домашніх тварин рано чи пізно задаються питанням: стерилізувати своїх улюбленців чи ні. Експерт програми «Твій день» кінолог Владислав Плахтій дав відповіді на питання, які турбують багатьох.

Кінолог Владислав Плахтій у студії «Твій день» розповів, чому стерилізація необхідна для тварин, які можуть бути побічні наслідки, якщо цього не зробити, та які головні страхи змушують власників приводити домашніх улюбленців на стерилізацію.

У студію він завітав зі своєю 8-річною собакою Ірою, яка досі не стерилізована, але він планує це зробити. Службових собак не стерилізують через те, що вони можуть піти у розведення. Службова собака вам не належить, вона належить державі.

В ідеалі варто встигнути до року стерилізувати тварину. Чим більший вік, тим складніше тварини переносять будь-які операції, але це не критично.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Взяти тваринку з притулку: експерт-кінолог розказує про важливі аспекти цього рішення

Також, своїм поглядом та досвідом ділиться ветеринарний хірург Руслан Сіренко:

Якщо ми говоримо про гуманність, то краще один раз прооперувати, ніж усе життя тваринка відчуватиме стрес та може отримати паталогії. Тварина не відчуватиме болю, а вам треба буде пообробляти шви та забути.

Говорячи про паталогії, ветеринарний хірург наголосив, що ці паталогії можуть бути фатальними, оскільки в статевих органах тварин починаються запалення, а у найгіршому випадку – з’являються злоякісні новоутворення. Тоді доведеться оперувати більш масштабно, це більш травматично та несе вищі ризики. На думку ветеринарного хірурга, це менш гуманно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зворушливі фільми про тварин: кіноісторії про розум та відданість песиків

Рекомендований період для стерилізації тварин

Якщо ви хочете перестрахуватися, то оперативне втручання має бути ближче до 6 місяців. Якщо ви до року встигнете стерилізувати, тварина ще молода і не має підвищених анестезіологічних ризиків. Чим старша тварина, тим небажаніше це робити.

Процедура стерилізації тварин

  • Зважування тварини
  • Повний огляд (тварина має бути клінічно здорова)
  • Витримати голодну дієту мінімум 4 години
  • Оперативне втручання

Процедура дуже швидка, триває максимум 40 хвилин і з мінімальним хірургічним втручанням. Надріз (якщо йдеться про тварину чоловічої статі) роблять всього 5 мм. Після процедури тварина ще 2 години знаходиться під наглядом спеціалістів і відправляється додому.

Післяопераційний догляд тварин після стерилізації

Догляд мінімальний – слідкувати, щоб тварина не розлизувала місце операційного втручання, коментує ветеринарний хірург. Якщо все ж почне – вдягнути захисний комір. Бажано перевести тварину на корми для кастрованих тварин. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно вигулювати собаку в дощ? (коментує кінолог)

Які хвороби виникають у не стерилізованих тварин

Стерилізація тварин, яких не планують далі розводити бажана, оскільки у процесі «тічки» тварина сильно стресує і цей стрес впливає на її стан здоров’я. З кожною «тічкою» може бути гормональна залежність підвищується ризик новоутворень у молочних залозах. Також, у статевих органах може утворитися запалення, наприклад, гнійного запалення – піометри. Тоді оперативне втручання буде більш масштабним і з вищими ризиками, тому що дана проблема може виникати у тварин похилого віку і у неї вже можуть бути супутні паталогії.

До найпоширеніших хвороб тварин, яких не стерилізували, відносять: 

Новоутворення у молочних залозах, запалення порогів матки і самої матки, ендометрит та піометра, якщо ми говоримо про тварин-дівчат

У тварин-хлопчиків часто зустрічається ідеопатичний цистит та панкератит (частіше у котів), проблеми з простатою та навіть абсцесс. Також, аденоми гепатоїдних залоз – спеціальні клітини, що знаходяться біля анального отвору, можуть перероджуватись в новоутворення, оскільки воно гормонозалежні. Тому, проведення стерилізації є профілактикою усіх перелічених вище хвороб.

Один хірург за тиждень здатен провести близько 100 операції зі стерилізації тварин

Як проходить післяопераційна реабілітація тварин

Кінолог Владислав Плахтій розповів, що у перший тиждень після стерилізації, якщо ми говоримо про собаку, вона буде більш тривожною. Зазвичай, після реабілітації собаки стають спокійнішими та урівноваженими, якщо зробити все вчасно. Якщо собака вже у віці, то вона навпаки може відчувати, що з нею щось не так та її тривожність підвищиться.

Якщо собака була занадто агресивною або проявляла сексуальну поведінку до м’яких іграшок, стерилізація допоможе трохи скоригувати її поведінку, оскільки на ці стани впливають гормони. Варто розуміти, що стерилізація не змінює повністю характер тварини, а лише ті чинники, які спричинюють гормони.  

Дивіться поради кінолога, як подолати страх перед собаками:

 

2021-11-13
Топ новини
Новини
Новини